onsdag 30 september 2015

Bokmässan 2015: Vakuum och pingviner

Nu är jag hemkommen från bokmässan i Göteborg, jag kan inte påstå att jag har landat riktigt ännu, det tar nog några dagar skulle jag tro. Det hände så mycket. Hela tiden. Förra året var jag på Bokmässan endast en dag, av olika anledningar men också för att jag blev så otroligt trött av allt, det är så mycket att ta in.
Det här året tog jag hur som revansch och var där alla fyra dagar! Jag var till och med där dagen innan och spanade, vilket var väldigt spännande faktiskt. Vart jag än såg så kändes det som om typ 80% av synfältet fylldes av wellpapp/kartong-färg, alla böcker jag skulle få se under morgondagen var liksom gömda i lådor eller precis uppackade och det låg kartonger och plast överallt. Det var lite som julaftonskvällen, spana runt och se om det ploppat upp något paket under granen. Den känslan.

Att montrarnas platser var på ungefär samma plats i år kändes som en lättnad, det var lättare att hitta och allt känns inte sådär överväldigande och stort. Men att det skulle vara sådär mycket folk var nytt. Människor och böcker i en enda röra. Det kändes både som i ett vakum och som i Texas. Några rörde sig snabbt, flängde hit och dit med ett tydligt mål och bokkassar och plånböcker i högsta hugg. Medan andra lunkade på i sin egen takt och stannade helt tvärt när de såg något intressant, vilket i sin tur orsakade en del krockar och oroligheter för besökare som spankulerade efter dessa. Jag hade svårt att veta vart jag skulle sätta fötterna och i vissa korsningar där det var extra mycket trafik kunde jag liksom bara vicka hit och dit med myrsteg. Jag kände mig lite som en pingvin där i vimlet av virrvarr.

Bokmässan 2015.
Uppgiften jag hade på bokmässan var att vid vissa timmar stå vid det överfulla fansinbordet, sälja fansin och vara glad. Det gick bra! Även när jag inte jobbade gick jag då och då förbi fansinbordet, det var kul att se vad som sålde och ibland fick jag till och med signera någonting!!! 
Jag vandrade jag runt mycket och kollade på allt! Glada möten med nya och gamla bekantskaper blandades upp med böcker, böcker och böcker! Omslag, boktrends-spaningar, olika tekniker i uttrycket och själva bokens utformning, det var några av sakerna jag gick runt och klurade och funderade på utöver "kul radavstånd" och det gamla vanliga "vad gör denna bok intressant/ointressant?". Klart att jag blev trött i huvudet av att tänka hela hela tiden.. 
Kanske var det just därför jag under fjärde dagen började kolla på allt som inte var böcker, fanns ju en del sådant på mässan också. Julkalendrar, anteckningsböcker, muggar, väggalmanackor och mycket mer! 
Jag fastnade vid ett bord med halsband och ringar, jag vet att jag spanat på grejerna redan förra året och tänkt "jag kollar mer på det i morron", bara det att jag bara var där en dag förra året...
Jag stod och velade en stund, "en ring eller det där halsbandet?", "nej inte ska väl jag ha något alls?". Sedan tyckte jag att jag visst skulle ha något, jag skulle till och med ha både en ring och ett halsband!
Som ett minne av bokmässan! Jag längtar redan till nästa år! 
Hur jag laddade upp innan jag tog spårvagnen till mässan!

Bokberget som fick följa med hem! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar